Et lite eksempel som kan skje med når min indre nerd ikke lar seg stoppe… Dette skjer meg innimellom: Det er sent. Jeg sitter med hodet inni terminalen, bak skjermen, i et mørkt rom. Du kjenner deg kanskje igjen?– Jeg skulle egentlig lagt meg, men én funksjon til, bare én… Og så er klokka 02:47.
Det gikk en stund før jeg koblet at det ikke bare var koffein og idémyldring som holdt meg våken – det var lyset fra skjermen.
## Vi er biologiske maskiner
Kroppen vår er mer følsomt for ytre stimuli enn vi ofte er klar over. Den styres av signaler – og lys er ett av de sterkeste.
Lys justerer døgnrytmen vår gjennom et område i hjernen som kalles det suprachiasmatiske kjernen. Når øynene våre registrerer dagslys (spesielt blått spekter), tolker hjernen det som “våken tid”. Når det blir mørkt, starter produksjonen av melatonin, søvnhormonet. Det er altså lys som bestemmer om vi skal sove eller være våkne. Prøv å være våken på natta og sov om dagen i stedet – det er ikke helt. Forskningen viser at det også slettes ikke er bra for helsa.
Problemet? Skjermer sender ut nettopp det lyset kroppen tolker som dag. Blått lys spesielt er det som holder oss våkne. Men ikke alt lys er slik. Rødt lys kan ha en tilnærmet motsatt effekt. Via nettsøk og muligens andre steder (kanskje ubevisst snappet det opp fra sosiale medier) har jeg kommet over rødlysterapi. På engelsk heter det red light therapy, Red light therapy i Norge er et relativt nytt fenomen. Men nå har jeg altså kastet meg på.
## Rødt lys: En programmerers sovemedisin?
Jeg landet på utstyr fra Soma Red Light, som tilbyr paneler med rød og nærinfrarød bølgelengde – lys som ikke undertrykker melatonin, men faktisk produserer det, og som kan hjelpe kroppen å slappe av.
Jeg bruker det nå fast om kvelden – en slags “nattsignatur” som kroppen har begynt å svare på. Jeg har mindre tankespinn, og roligere innsovning. Dette har vært en reell forandring.
## Lys er kode kroppen forstår
Vi jobber med systemer, input/output, signaler og prosesser. Men kroppen er kanskje det mest avanserte systemet vi har – og lys er én av de enkleste formene for “debugging”.
Hvis du kjenner på dårlig søvn, urolig fokus eller overstimulert hjerne – vurder å starte med lyset.
Les også:
→ Det jeg lærte av å bygge et operativsystem for meg selv
→ Hvorfor jeg ikke lenger leser Hacker News etter kl. 20
→ Dyp konsentrasjon og rytme – en utviklers beste verktøy
→ Hacking anything with GNU Guix